تحلیلی برون-اسکلتی از گروه کمیت‌نمایِ زبانِ فارسی
کد مقاله : 1025-ICIL2024-FULL
نویسندگان
محدثه سلطانی نژاد1، عباسعلی آهنگر *2
1گروه زبان و ادبیات انگلیسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران.
2گروه زبان و ادبیات انگلیسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران
چکیده مقاله
بیان مساله: از دهه‌ی 1980 میلادی که ابنی (1987) گروه اسمی را حاوی ویژگی‌های بندی دانست تاکنون بر سر نوع گروه‌های نقشی مابین گروه حرف تعریف و گروه پایانی (گروه اسمی) بحث‌های زیادی وجوددارد. بنا به نظر زبانشناسان زایشی این گروه‌های نقشی بین گروه حالت، جنس، شمار، طبقه‌نما و کمیت‌نما متغییر است.
هدف پژوهش: در پژوهش حاضر، به تحلیلی برون‌اسکلتی با استفاده از انگاره بورر (2005) از گروه کمیت‌نمای زبان‌ فارسی پرداخته‌می‌شود.
مبانی نظری: بورر (2005) گروه حرف تعریف را حاوی گروه کمیت‌نما، طبقه‌نما و گروه اسمی می‌داند. ‌مفهوم کلیدی در انگاره برون‌اسکلتی بورر عدم وجود هر گونه اطلاعات نحوی از قبیل مقوله‌های واژگانی در واژگان است. به‌عبارت‌دیگر، در این انگاره نحو وظیفه‌ی تعیین مقوله‌های نحوی را برعهده‌دارد و نه واژگان. بنابراین، هیچ مشخصه‌ی نحوی در این انگاره تعریف‌نمی‌شود. در واقع، هسته‌ی هر گروه نقشی حاوی ارزش‌بازی است که نیاز به یک واژ یا یک مشخصه‌ی هسته‌ی انتزاعی دارد تا این ارزش‌های باز را ارزش‌گذاری‌کند. بر این ‌اساس، هسته‌ی گروه کمیت‌نما (#P) ارزش‌باز #که ارزش‌باز بودن و # مقوله را نشان‌می‌دهد.
نتایج: تحلیل برون‌اسکلتی داده‌های پژوهش نشان‌می‌دهد جایگاه گروه کمیت‌نما در زبان فارسی بعد از گروه حرف تعریف و قبل از گروه طبقه‌نماست. همچنین، عناصر زبانی که قادر به ارزش‌گذاری ارزش‌باز # هستند عبارتند از کمیت‌نماهایی چون برخی، بعضی، اندکی، خیلی،... و اعداد که در جایگاه مشخص‌گر گروه کمیت‌نما قرار گرفته و ارزش‌باز # را از طریق مشخص‌گر-هسته ارزش‌گذاری می‌کنند.
کلیدواژه ها
انگاره‌ی برون‌اسکلتی، گروه کمیت‌نما، ارزش‌باز، ارزش‌گذار
وضعیت: پذیرفته شده برای ارائه شفاهی
login